Met een startpas mag je meedoen aan KNHS-wedstrijden in de disciplines dressuur, springen en eventing. Een startpas is combinatiegebonden en geldt dus voor de combinatie van één ruiter en één paard of pony. De startpas kun je aanvragen bij de KNHS. Lidmaatschap van een KNHS aangesloten vereniging is verplicht.

Je kunt kiezen uit een startpas met een geldigheid van 12 maanden, 1 maand, 1 week of 1 dag. Er is ook een gelimiteerde startpas.

 • Startpas voor 12 maanden
  Sinds 1 januari 2016 is de startpas 12 maanden geldig i.p.v. een kalenderjaar. Je bepaalt zelf per wanneer je de startpas in wilt laten gaan. Na 12 maanden wordt de startpas automatisch verlengd, tenzij je deze op tijd afmeldt. Op deze startpas is de staffelkorting van toepassing.
 • Startpas voor 1 week, 1 maand of 1 dag
  Je bepaalt zelf wanneer je de startpas in wilt laten gaan. Vanaf die dag is je startpas een maand, week of dag geldig. Met de startpas voor 1 dag mag je, mits het reglementair is toegestaan, meerdere keren op die dag starten (bijvoorbeeld als je meedoet aan een dressuurwedstrijd en twee proeven wilt rijden). De startpassen voor 1 maand, 1 week of 1 dag worden niet automatisch verlengd. Je hoeft ze dus niet op te zeggen.

 • Gelimiteerde startpas (4x starten)
  Met de gelimiteerde startpas mag je in totaal 4x starten. Na de 4e start wordt de gelimiteerde startpas afgemeld, Je kunt dan eventueel weer een nieuwe aanvragen. In plaats van een gelimiteerde startpas kun je ook kiezen voor een dagpas (zie hierboven). Dat is vaak voordeliger, omdat je met een dagstartpas meerdere keren op die dag mag starten.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE STARTPAS

 1. Wat kost een startpas?
  Wat een startpas kost staat in de KNHS Tarievenlijst. Nieuw is dat er sinds 2016 een staffelkorting geldt op de startpassen met een looptijd van 12 maanden. Voor ruiters die jaarlijks een groot aantal paarden starten (zoals sportstallen) kan het aantrekkelijker zijn om gebruik te maken van de universele regeling.
 2. Ik wil ook starten in de disciplines endurance, reining of aangespannen sport
  In dat geval heb je een startlicentie nodig voor die specifieke discipline. Wanneer je al een reguliere startpas hebt, dan krijg je 75% korting op deze startlicentie. Wat een startlicentie kost, staat in de KNHS Tarievenlijst.
 3. Ik wil met mijn paard of pony ook mennen.
  Om wedstrijden te mennen heb je een menlicentie nodig. Wanneer iemand al een  menlicentie heeft en daarnaast een reguliere startpas bestelt, dan is de staffelkorting van toepassing. Voorbeeld: een startpas met een looptijd van 12 maanden (paarden) is dan geen €108 maar €92. Kijk in de KNHS Tarievenlijst voor de actuele tarieven of neem contact op met de KNHS Servicedesk.
 4. Wanneer en hoe kan ik een startpas bestellen?
  Om een KNHS-startpas te bestellen moet je lid zijn van de KNHS. Dat kan via een KNHS-vereniging of via een FNRS-ruitersportcentrum. Je kunt een startpas bestellen via MijnKNHS.nl
 5. Startpas voor pony of paard?
  Er zijn startpassen voor paarden en voor pony’s. Rij je op een pony, dan heb je een ponystartpas nodig t/m het jaar waarin je 18 wordt. Daarna heb je een paardenstartpas nodig, ook als je op een pony rijdt.
Tarieven KNHS